tisdag 23 december 2014

Recension: After - Anna ToddTitel: After
Författare: Anna Todd
Serie: After #1
Utgiven: 2014
Förlag: Gallery Books
Antal sidor: 582
Första meningen: "College had always seemed so crucial, such an essential part of what measures a person's worth and determines their future."

Tessa is a good girl with a sweet, reliable boyfriend back home. She's got direction, ambition, and a mother who's intent on keeping her that way. But she's barely moved into her freshman dorm when she runs into Hardin. With his tousled brown hair, cocky British accent, tattoos, and lip ring, Hardin is cute and different from what she's used to.
But he's also rude - to the point of cruelty, even. For all his attitude, Tessa should hate Hardin. And she does - until she finds herself alone with him in his room. Something about his dark mood grabs her, and when they kiss, it ignites within her a passion she's never known before. He'll call her beautiful, then insist he isn't the one for her and disappear without a word. Despite the reckless way he treats her, Tessa is compelled to dig deeper and find the real Hardin beneath all his lies. He pushes her away again and again, yet every time she pushes back, he only pulls her in deeper. Tessa already has the perfect boyfriend. So why is she trying so hard to overcome her own hurt pride and Hardin's prejudice about nice girls like her?

Unless... could this be love?"

Jag blev nyfiken när jag hörde talas om den här boken - en One Direction fanfiction på nästan sexhundra sidor som hittills blivit läst nästan 300 miljoner gånger online (tillsammans har serien blivit läst nästan 1 miljard gånger på Wattpad), blivit publicerad och även fått filmrättigheterna sålda till Paramount Pictures. Eftersom jag är ganska neutral till 1D läste jag den som vilken annan bok som helst. I den publicerade versionen har de ändrat namnen så istället för Harry, Niall, Zayn, Liam och Louis är det Hardin, Nate, Zed, Landon och Logan (i den ordningen).

Så vad tyckte jag då? ja jag kan då säga att den var inte som jag hade föreställt mig. Det står visserligen i synopsisen att Hardin är ohyfsad - på gränsen till grym men jag var inte beredd på att det skulle vara på den nivån som det var och i princip genom hela boken. Han är så otroligt taskig och elak mot Tessa, trycker ner och förnedrar henne psykiskt gång på gång och är extremt kontrollerande, manipulativ och svartsjuk. Psykisk misshandel? oh ja! Han har lätt att bli arg för minsta lilla och utnyttjar Tessa så otroligt många gånger. Tessa själv låter honom mer eller mindre hållas, hon är medveten om vad han gör och kan skälla ut honom för att i nästa stund låta honom kyssa henne för att han vill, medans hon vid andra tillfällen tassar runt honom för att undvika konflikter. Det är absolut inget sunt förhållande, från varken Hardins eller Tessas sida. Jag vet inte hur många gånger jag önskade att jag hade kunnat hoppa in i boken och ta Tessas plats och be Hardin fara och flyga och sen stå fast vid det och inte låta honom ursäkta sig eller försöka se en förklaring till hans beteende och förlåta honom.

I början av boken hade jag väldigt svårt att känna något alls för karaktärerna, jag var mest irriterad och frustrerad över att det mesta kändes så överdrivet att det nästan blev löjligt och när jag kommit runt 100 sidor och började tänka på att jag hade över 400 sidor kvar var det nära att jag gav upp eftersom jag har oerhört svårt för våld i nära relationer och inte heller är något fan av böcker som "Fifty Shades of Grey" och liknande.
Det som ändå fick mig att fortsätta var min envishet, att den trots antalet sidor upplevdes som väldigt lättläst, att jag gillade flera av de mindre karaktärerna t.ex. Landon, Steph, Noah och Zed samt att det var "något" som ändå höll mitt intresse vid liv. Kapitlen var även väldigt korta och nästan vartenda ett slutade på ett sådant sätt att man blev lockad till att läsa vidare.
Boken lämnade mig slutligen alldeles mållös, i chock och med en mix av känslor och det är endast därför som jag ens överväger att plocka upp fortsättningen.

After kommer ges ut på svenska av Norstedts i mars 2015 under namnet "After. När vi möttes".

"There was the time before Tessa met Hardin, and there's everything
AFTER
Life will never be the same."

3 kommentarer:

 1. Svar: Förlåt, hade glömt att du hade kommenterat om Bates Motel! Kul att veta att någon annan också tycker om det :)

  Om du bestämmer dig för att se Orphan Black vill jag gärna höra vad du tycker om det sen! :) Lämna gärna en kommentar på min blogg :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Javisst du ska få veta vad jag tycker om den sen :)

   Radera
 2. He.R.Re.Gud. Jag borde inte vara förvånad över att den kommer på svenska men jag hoppades ändå att det var lite bättre ställt med världen. Säger jag fördomsfullt utan att ha läst den och bara läst vad du och andra säger. Men jag gillar inte den här trenden.
  Tack för din kommentar om Printz-böckerna! Jag har varit så ute ur YA-bubblan att jag inte har koll på något, men jag ska kolla närmare på din blogg och se vad jag missat! :)

  SvaraRadera

 

Template by BloggerCandy.com